Om Pumi
 

Pumin är inte en ras för alla.
 

Det är en arbetande hund som kräver
en ägare som har föravsikt att ha hund inte enbart för att ha den som sällskapshund utan vill utföra någon form av hundsport. , den kräver  mental aktivering där den får använda hjärnan alltså utföra ett arbete.

Exempel på detta: nosarbete, tävlings-lydnad, agility, vallning, bruksarbete, freestyle. 

Det är enbart Din egen fantasi som sätter stopp för allt kul man kan hitta på med sin hund.


 

Lätt till skall

En Pumi har väldigt lätt till skall. Detta är en del av deras personlighet. Självklart går det att styra upp genom att lära den att vara tyst när man ber om det, och det är naturligtvis också väldigt individuellt.

Skallet kommer ofta fram i situationer som när de leker, vaktar, blir riktigt glada, eller om något plötsligt dyker upp.


 

Socialisering
 

Hos Pumin kan det finnas en viss reservation mot främlingar, därför är det viktigt att socialisera dem redan som små.

Låt dem få träffa många olika sorters människor. Öva den i att vänja sig vid att bli hanterad av en främmande person.

Pumin är ofta väldigt signalkänslig, och det är inte helt ovanligt att de lätt reagerar på hur människor beter sig mot dem, t ex röstläge, häftiga rörelser eller när någon lutar sig över dem.


© Camilla Carlsson/ Camms Pumikennel 


Pumin - en lättlärd hund
 

Pumin är en alarmerande vall- och vakthund med terrierinslag. Detta gör att de har många sidor från vallhunden som gör att de är lättlärda, vill vara till lags.

De kan vara ganska mjuka, men vissa individer får också en del av terrierns skärpa, därför behövs det en fast hand som kan sätta gränser.


 En Pumi är där Du är
 

Familjen är väldigt viktig för Pumin. Ofta väljer de också ut en favorit bland familjemedlemmarna.

En Pumi älskar att vara nära sin matte eller husse. Den sover helst i sängen och är bredvid Dig i soffan om de får. Man bör redan i tidigt skede vänja Pumivalpen att vara ensam hemma. Eftersom den oftast alltid vill  vara där Du är kan det bli jobbigt för hunden den dagen den måste lämnas ensam.

Pumin kan visa ointresse för personer utanför familjen. Övar man den i att vara hos bekanta då och då har man ju möjlighet till hundvakt om det skulle behövas.