Avelsmål

Camms Ceger,- Ametist och Blixtra på världsutsällningen i Ungern
Brasse vallar får
Camms Ametis i rutan
Camms Ametis i rutan
Camms Blixtra går ett snyggt fritt följ
Camms Blixtra går ett snyggt fritt följ
Camms Ceger med en fantastisk slalom teknik
Camms Ceger med en fantastisk slalom teknik
Camms Action på MH
Camms Action på MH
Camms Akira Hoshi Jomei,- Ametist,- Bkixtra,- Charma och Cinna alla på samma agility tävling
Camms Akira Hoshi Jomei,- Ametist,- Bkixtra,- Charma och Cinna alla på samma agility tävling
Camms Delightful
Camms Delightful
Camms Decorus uppskattar sin belöning han har fått vid lydnadsträning
Camms Decorus uppskattar sin belöning han har fått vid lydnadsträning

Avelsarbete


Målet med mitt avelsarbete är att föda upp sunda, friska och rastypiska hundar med rätt anatomiska och mentala egenskaper. De ska kunna arbeta och fungera som en familjemedlem.

Jag har en stark vision och tyligt mål, men såklart när man håller på med avel så kan man  aldrig säga att så här kommer det att bli då man inte kan styra över naturens gång.
Men jag känner mig väl rustad för att lyckas komma så nära mitt mål som är möjligt tack vare den kunskap och erfarenhet av rasen som jag samlat på mig under mina år som pumiägare. Däremot anser jag att man aldrig blir fullärd, vilket betyder att jag alltid uppdaterar mig med nya kunskaper.
                            Hälsa


Pumin är till antal en liten ras. För att vi i framtiden ska kunna hålla rasen frisk och sund samt att ha något att avla på, anser jag att det är viktigt att vi använder så många olika individer i avel som möjligt. Detta innebär att en individ inte bör få för många avkommor, samt att inavelsgraderna på kullarna hålls nere. 

För mig är det också väldigt VIKTIGT att ha så mycket fakta om hälsan jag bara kan om de hundar jag använder i mitt avelsarbete. Jag vill veta detta för att utifrån den information jag har kunna ta ett beslut jag kan stå för. 
Jag vill också ha mycket information om de hundar jag har fött upp för att kunna göra en utvärdering av mitt avelsarbete.
Alla kullar är upplagda här på sidan där ni kan läsa om hälsoresultat på kullarna och hundar använda i avel.

För mig ingår även kroppskonstruktion i hälsan då jag anser att den är viktig för att hunden ska ha de allra bästa förutsättningarna för att hålla.

 

                      Mentalitet  och arbetsegenskaper


Jag själv har pumi för att det är en arbetande hundras och det ligger VÄLDIGT högt i min prioritering att den ska få förbli så!

Målet är att  föda upp hundar med mycket hög arbetsmoral och bra driv. En pumi ska vara en pigg och alert hund. Den ska vara snabb i rörelserna och i sin reaktionsförmåga.  
Jag älskar hundar som är högintensiva men självklart så kräver det också en jämnvikt så det inte blir för mycket.
God kamplust, gott föremålsintresse och intresse för mat är ju så klart egenskaper som är en klar fördel för en arbetshund och något som jag vill ha.

Man pratar myket om att en hund ska ha en av och på knapp och självklart ska en hund kunna slappna av mellan sina arbetsuppgifter, men då krävs det ju också att den har fått utlopp för sin energi.

Som arbetshund och för att funka i det vardagliga livet  är det naturligtvis viktigt med en god mentalitet - alltså stabila hundar som klarar olika miljöer och att bli hanterade. För mig har mina bästa pumis varit  de som har varit som en pumi ska vara. Intresset ska ligga på sin herde, alltså mig, inte på andra främmande människor.